I „zdravé“ potraviny způsobují v těle zánět

 

Maso a uzeniny

Když jíme maso, v našem těle se produkuje kyselina arachidonová, která zapaluje a zesiluje existující oblasti zánětu. Každý, kdo bojuje s revmatickými obtížemi, by se proto měl masu a uzenářským výrobkům zcela vyhýbat. Je důležité vědět, že po vytvoření kyseliny arachidonové trvá měsíce, než se z těla uvolní. Kdo se vyhýbá masu, musí chybějící příjem vitaminu B12 rozhodně nahradit adekvátními potravinami nebo doplňky výživy. Jinak hrozí příznaky nedostatek, které se projeví únavou, špatnou koncentrací a problémy s pamětí.

Mléko a mléčné výrobky

Mléko je hlavní příčinou chronických zánětů i ve formě sýrů nebo jogurtů. Mléko a mléčné výrobky jsou pro mnoho lidí obtížně stravitelné kvůli nedostatku enzymu laktázy, a proto se tělo může projevit obrannou reakcí v podobě zánětu. 

Omega-6 mastné kyseliny

Téměř všechny kuchyňské oleje, jako je kukuřičný, slunečnicový a hroznový olej, stejně jako sójové produkty a majonéza obsahují omega-6 mastné kyseliny. Narušují tělesný poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Aby se tomu zabránilo, jsou vhodné produkty s velkým množstvím omega-3 mastných kyselin z potravin, jako je losos, olivový olej, ořechy, lněná a dýňová semínka.

Bílá rýže

Pokud jste si mysleli, že rýže je vždy zdravá, mýlili jste se. Místo bílé verze byste se měli rozhodnout pro hnědou rýži nebo náhradní produkty, jako je quinoa, ječmen, kuskus nebo proso. Špalda a zelená špalda jsou také dobrou alternativou bílé rýže. Pozor ale na pšeničné kroupy nebo bulgur, protože i ty mohou podporovat zánět.

 

Pšeničné výrobky

Pšenice a vše, co se z ní vyrábí, jako mouka typu 405 nebo rohlíky, obsahují lepek. To zase může vyvolat zánět kdekoli v těle, ale je známý především tím, že způsobuje astma, revmatismus a Crohnovu chorobu. Výrobky z žitné nebo špaldové celozrnné mouky jsou v mnoha ohledech zdravější než výrobky z pšenice, také déle zasytí a příznivě působí na trávicí systém.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564314/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10058108/